Geplaatst op
04/01/2024
leestijd
3 min leestijd
Categorie
Business Central

Navigeren door de complexiteit van importkosten uit Azië

De berekening van de correcte kosten voor containerleveringen uit Azië kan een ingewikkelde opgave zijn, vooral wanneer men te maken heeft met de dynamische prijsstructuur van de scheepvaartindustrie. Zoals we al eerder toelichtten in onze analyse van de schommelingen bij Maersk, kunnen kosten voor containervervoer een significante invloed hebben op de totale kostprijs van geïmporteerde goederen. Een accurate kostprijsberekening is cruciaal; een misrekening kan immers de winstmarge ondermijnen nog voor de verkoop is gerealiseerd. Hieronder verkennen we hoe men de ware kostprijs van ingevoerde artikelen kan vaststellen.

Elementen die de kostprijs beïnvloeden bij import uit Azië

De werkelijke kosten van geïmporteerde goederen omvatten meer dan alleen de inkoopprijs. Verborgen kosten kunnen leiden tot aanzienlijke verschillen tussen de prijs betaald aan de leverancier en de uiteindelijke kostprijs. Zonder grondige controle over deze kosten, is het onmogelijk om een correcte verkoopprijs te bepalen. Deze extra kosten omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Agentenkosten in Azië
  • Transportkosten voor containers
  • Verzekeringskosten voor de zending
  • Invoerrechten, die variëren per bestemming
  • Kosten voor inklaring
  • Opslagkosten

Daarnaast kunnen transport- en verzekeringskosten meermaals worden doorgerekend, afhankelijk van de route die de goederen afleggen naar het magazijn of direct naar de klant.

Toepassen van calculatiemodellen

Om de kostprijs effectief te beheren, is het gebruik van calculatiemodellen aan te raden. Deze modellen helpen de kosten te berekenen bovenop de inkoopprijs, waardoor bedrijven nauwkeurige kostprijzen kunnen vaststellen. Vaak worden deze modellen buiten het ERP-systeem in Excel gehanteerd. Door gebruik te maken van geavanceerde software zoals Trade365, kunnen deze calculatiemodellen geïntegreerd worden in het ERP-systeem, wat een voorziening in de administratie mogelijk maakt en de cashflow voorspelbaar houdt.

Bij wijzigingen in kostprijsverhogende elementen kunnen deze eenvoudig worden aangepast in het calculatiemodel, waardoor de kostprijs accuraat blijft.

Strategieën voor directe containerlevering aan klanten

Om kostprijsverhogende tussenstappen te vermijden, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om containers direct bij de klant af te leveren. Dit vereist een andere benadering van kostprijsberekening, aangezien bijvoorbeeld de handlingskosten in eigen magazijn wegvallen. Softwareoplossingen zoals Dynamics 365 Business Central, in combinatie met Trade365, kunnen hierbij ondersteunen.

Door het inzetten van verschillende SKU’s en calculatiemodellen kan men de kostprijs voor leveringen aan het eigen magazijn en directe leveringen aan de klant nauwkeurig bepalen. Een gestroomlijnd bestelproces zorgt dat de juiste kostprijs wordt toegepast bij het berekenen van de verkoopmarge en bij het plaatsen van inkooporders.

Door deze benaderingen te adopteren, behoudt men controle over de kostprijs van producten en containerleveringen, waarbij verrassingen in de administratie worden vermeden en de winstgevendheid gewaarborgd blijft.

YOU GAC
Growing Together