Geplaatst op
01/03/2023
Leestijd
2 min leestijd
Categorie
Business Central

In onze blog lees je over de voordelen van de perfecte combinatie van mens en technologie en hoe chatbots klanten kunnen helpen met uitdagingen op te lossen. Hoewel de ontwikkeling van chatbots nog niet volledig bekend is, zijn er op basis van de laatste trends en gebeurtenissen wel enkele scenario’s te schetsen.


Deze afbeelding is gegenereerd met hulp van Dall E 2 AI (beschrijving: Painting of an orange and yellow happy customer support robot).

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die antwoord kan geven op vragen die zijn gegenereerd op basis van grote hoeveelheden informatie. Anders dan de klassieke zoekfuncties toont ChatGPT geen verzameling van informatie die het heeft gevonden op het internet. In plaats daarvan heeft de chatbot geleerd hoe zinnen logischerwijs opgebouwd moeten worden. Het antwoord lijkt hierdoor alsof het door een echt persoon wordt gegeven.

 

 

ChatGPT en Microsoft software

Met de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI kunnen de slimme chatbot functies worden gebruikt in Microsoft-software zoals Word, Excel of Outlook. Op dinsdag 7 februari heeft Microsoft een event gehouden waarin een nieuwe functionaliteit van Bing werd gepresenteerd, de zoekmachine van Microsoft.  Het toevoegen van de chatbot aan al bestaande Microsoft producten is hierdoor ook een stap dichterbij.

ChatGPT geïntegreerd in Business Central

Chatbots zoals ChatGPT worden steeds meer gebruikt als hulpmiddel voor bijvoorbeeld de HR afdeling waarbij werknemers FAQ vragen kunnen stellen die direct beantwoord kunnen worden zonder dat het personeelsboek doorgelezen hoeft te worden. Ook bij onboardingstrajecten en trainingen kan de slimme software een uitkomst bieden. Er is een tendens dat chatbots ook meer de interne processen van bedrijven zullen gaan ondersteunen. De technologie van chatbots ontwikkelt zich razendsnel. Momenteel functioneren ze voornamelijk op basis van vraag-antwoord en zijn ze vooral handig bij het beperken van “handarbeid” zoals het opstellen van een e-mail of een blog. In de toekomst is het zeer aannemelijk dat chatbots gebruikt worden voor het starten of zelfs aansturen van processen. Denk hierbij aan het versturen van offertes, het maken van afspraken of misschien zelfs het starten van een productieproces op basis van bepaalde behoeften. Handelingen die bijvoorbeeld heel tijdrovend zijn of voorheen zelfs niet mogelijk waren, zouden chatbots wel kunnen uitvoeren.

OpenAI heeft een GPT model openbaar gezet zodat het door ontwikkelaars gebruikt kan worden in andere software. Het is dus mogelijk om een interface te maken tussen ChatGPT en Dynamics 365 Business Central. Een slimme ontwikkelaar heeft hier al een voorbeeld van gemaakt. Hij heeft een eenvoudige functionaliteit toegevoegd die gebruikers kan helpen bij het gebruiken en instellen van Business Central. Uit zijn test blijkt dat de resultaten van de chatbot nog niet accuraat genoeg zijn maar ondanks dat is de potentie van de software duidelijk zichtbaar. Gezien de laatste ontwikkelingen en publicaties van Microsoft zal ChatGPT voorlopig nog blijven. In hoeverre het wordt gebruikt om bestaande software te verrijken is nog een vraag maar het lijkt erop dat chatbots in de nabije toekomst een veel grotere rol zullen spelen.

YOU GAC
Growing Together