Geplaatst op
20/09/2022
Leestijd
2 min leestijd
Categorie
CRM

Power Pages zijn een doorontwikkeling van Power Apps Portals, met een gloednieuwe ontwerpstudio en nieuwe sjablonen. Het nieuwe product biedt een no-code / low-code manier voor het maken, hosten en beheren van proces gestuurde en beveiligde portalen die worden gebruikt door klanten, partners, communities en andere externe gebruikers.

Power Pages zijn de 5de pijler binnen het Power Platform. Samen met Power Apps, Power Automate, Power BI en Power Virtual Agents gebruiken Power Pages data uit Dataverse (de centrale dataopslag in de Microsoft Cloud) en de honderden connectors naar andere applicaties.

Power Pages maakt het voor bedrijven makkelijker om snel mooie en zeer aanpasbare portalen te maken en te beheren.

Wat is het verschil met Power Apps Portals

Binnen Power Apps heb je op dit moment al de mogelijkheid om Power Apps Portals te creëren. Maar Power Pages verschillen aanzienlijk van Power Apps Portals.

Een belangrijk verschil is een nieuwe ontwerpstudio die het bouwen van professionele portalen vereenvoudigt. Ontwerpers hebben meer flexibiliteit om lay-outs te ontwerpen en componenten toe te voegen, zoals afbeeldingen, Power BI-dashboards, tabellen en formulieren. Daarnaast heb je meer controle over het visuele uiterlijk. Het visuele uiterlijk kan makkelijk aangepast worden aan de huisstijl van het bedrijf en je bent minder afhankelijk van CSS style sheets.

Er zijn templates beschikbaar voor volledig uitgeruste portalen met demodata om projecten snel op te kunnen starten. Op dit moment bevat Power Pages templates ter ondersteuning van planning, inschrijvingen, het indienen van aanvragen en het bijhouden van de voortgang. Zodra Power Pages de status GA (General Available) krijgt zullen er snel meer templates beschikbaar komen.

Met Power Pages maak je extern gerichte portalen waarmee contactpersonen real time gegevens in context kunnen weergeven en aanpassen. Je geeft externe contactpersonen de mogelijkheid om te werken met data die je als bedrijf hebt opgeslagen in Dataverse.

Met behulp van de out-of-the-box-templates kunnen portalen worden gemaakt waarmee contactpersonen een afspraak kunnen maken, de status van een aanvraag kunnen controleren of zich voor een evenement kunnen registreren.

De data die in Dataverse is opgeslagen wordt overigens ook gebruikt door andere Dynamics 365 apps zoals Dynamics 365 Sales en Dynamics 365 Customer Service. Op deze manier creëer je dus een echt centraal klantbeeld.

In tegenstelling tot Power Apps Portals kunnen nieuwe tabellen, velden en weergaven rechtstreeks in de ontwerper gemaakt worden.

Wat is er nog meer nieuw in Power Pages?

Voor portalen die wereldwijd beschikbaar moeten zijn kan Content Delivery Network integratie worden ingeschakeld. CDN levert statische content sneller aan externe gebruikers dankzij geoptimaliseerde verbindingen. Power Pages slaat de statische portaalinhoud, zoals afbeeldingen, knoppen, style sheets en scripts, op CDN-servers op om deze vanaf de dichtstbijzijnde netwerklocatie aan bezoekers beschikbaar te stellen. Op die manier worden prestaties geoptimaliseerd en zal een portaal altijd een hoge performance hebben.

Power Pages heeft een geïntegreerde Learning Hub. Video’s, documenten en andere bronnen maken het inrichten van een portaal veel makkelijker.

Power Pages maakt gebruik van Bootstrap voor het volledig responsieve renderen van het portaal zonder dat je hier een regel code voor te hoeft te schrijven. Met behulp van QR-codes kun je eenvoudig een voorbeeld van je portaal met een responsieve lay-out bekijken op een mobiel apparaat of een desktop.

Wat voor portalen maak je met Power Pages?

Portalen gemaakt met Power Pages zijn bedoeld om bedrijfsprocessen te automatiseren voor mensen buiten je bedrijf. Je stelt ze in staat om taken te voltooien en direct informatie te delen in jouw centrale systeem. Daarmee verhoog je in grote mate de efficiëntie van je medewerkers. Simpelweg doordat je werk uit handen neemt bij, het toch al schaarse, personeel.

Voorbeelden hiervan zijn het registreren van een artikel voor garantie, het maken van een afspraak of het bieden van on-demand 24/7 selfservice.

Beschikbaarheid

Op het moment van schrijven van dit blog zijn Power Pages in public preview. Dat wil zeggen dat bedrijven ze kunnen proberen en dat het product veel aandacht krijgt van Microsoft op het gebied van verdere ontwikkeling. Je kunt ze dus al prima inzetten in je proces maar het is aan te raden om er geen bedrijfskritische processen mee te gaan ondersteunen in deze fase. De verwachting is dat eind 2022 Power Pages de status van GA (General Available) krijgt. Op dat moment kan het voor elk proces worden ingezet.

Licenties

Momenteel wordt Power Pages op dezelfde manier gelicentieerd als Power Apps-portals met geauthentiseerde aanmeldingen en anonieme paginaweergaven. Microsoft heeft echter aangegeven dat het een nieuw licentiemodel voor portals zal aankondigen wanneer Power Pages algemeen beschikbaar komt.

Als zelfstandig product zijn Power Pages niet afhankelijk van Microsoft Dynamics 365. Je kunt dus ook prima Power Pages gaan gebruiken zonder dat je Dynamics 365 Sales of Dynamics 365 Customer Service in gebruik hebt.

Hoe veilig zijn Power Pages?

Power Pages draaien op Microsoft Azure en zijn gebouwd op het fundament van Power Apps Portals. Ze bieden kritische beveiligingsmogelijkheden, waaronder geavanceerde encryptie op bedrijfsniveau en rol gebaseerde toegangscontroles om bedrijfsinformatie te beschermen.

Veel tools en methoden om Power Pages te configureren maken gebruik van dezelfde functionaliteit als Power Apps Portals. Power Pages werken bijvoorbeeld met de populaire verificatieprotocollen om te bepalen hoe gebruikers zich aanmelden en toegang krijgen tot elke site. Deze identity providers omvatten Azure Active Directory, Microsoft en Google, en andere populaire providers.

Power Pages maken ook gebruik van Azure Web Application Firewall mogelijkheden om ze te beschermen tegen veel voorkomende web kwetsbaarheden.

Daarnaast kun je externe gebruikers toegang bieden tot Power Pages aan de hand van geverifieerde gebruikers, tabelmachtigingen en paginarechten. Op die manier bepaal je precies wie welke data mag zien.

Hoe werken Power Pages samen met de andere Power Platform pijlers?

Power Pages maken gebruik van Dataverse om gegevens veilig op te slaan en te beheren, zodat formulieren, views en dashboards Dataverse-gegevens kunnen weergeven.

Power Automate cloud flows kunnen worden gekoppeld aan processen in Power Pages voor interactie met gegevens en acties. Dit kan het toepassen van bedrijfslogica zijn of het automatiseren van berichten, bijvoorbeeld het versturen van herinneringen voor afspraken.

Power BI dashboards en tegels kunnen worden geïntegreerd in Power Pages, zodat portaalgebruikers deze visualisaties kunnen bekijken en er inzichten mee kunnen opbouwen.

Gegevens die zijn verzameld in Power Apps (model of canvas apps) kunnen worden weergegeven in Power Pages. Maar ook gegevens vanuit Dynamics 365 Sales, Customer Service, Field Service en Project Operations kunnen gedeeld worden via Power Pages.

Ook gegevens vanuit de GAC oplossingen PSA365 en Education365 kunnen moeiteloos via Power Pages gedeeld worden met externe gebruikers.

Microsoft Power Pages-functies in een notendop

  • Een krachtige ontwerpstudio waarmee je in een paar klikken je Power Pages portaal kunt aanpassen
  • Maak je eigen lay-outs en stijlen en bekijk de veranderingen real-time
  • Pas je portaal aan zonder dat je hoeft te coderen. Dit maakt het maken van een portaal net zo eenvoudig als het ontwerpen van een PowerPoint presentatie.
  • Kies een stijl die bij je bedrijf past. Kies uit de vele kant-en-klare thema’s die kunnen worden aangepast en uitgebreid
  • Ontwerp de portaal pagina’s met drag-and-drop technologie
  • Eén oplossing voor het bouwen, modelleren, visualiseren en publiceren van portalen
  • Bespaar tijd bij het bereiken van je doelen: maak professionele, moderne, interessante en interactieve portalen binnen enkele minuten
  • Maak van het portaal een centraal punt voor al je bedrijfsinformatie
  • Maak responsieve en interessante portaal pagina’s die kunnen worden bekeken op elk apparaat

Ben je benieuwd of Power Pages je bedrijf efficiënter kunnen maken? Neem dan contact op met GAC Business Solutions. We helpen je graag verder.

YOU GAC
Growing Together