Geplaatst op
07/03/2023
Leestijd
5 min leestijd
Categorie
Power BI

Power BI is een krachtige tool voor datavisualisatie die organisaties helpt om weloverwogen beslissingen te nemen. Het bouwen van een effectief dashboard vereist meer dan alleen het selecteren van grafieken en visualisaties. Hier zijn enkele best practices die je kunnen helpen om de beste dashboards te bouwen in Power BI.

1. Bepaal de doelstellingen van uw dashboard

Voordat je begint met het bouwen van je dashboard is het belangrijk om de doelstellingen te bepalen. Wat wil je met je dashboard bereiken? Welke informatie is relevant voor je doelgroep? Welke conclusies moet de gebruiker kunnen maken uit je dashboard en welke besluiten moet die nadien kunnen nemen met de correcte informatie in het achterhoofd? Door deze vragen te beantwoorden, bouw je een dashboard dat de juiste informatie biedt en je doelgroep helpt om weloverwogen beslissingen te nemen.

2. Kies de juiste visualisaties: less is more in je Power BI report design

Mogelijk één van de meest gemaakte fouten, is het plaatsen van zoveel mogelijk visualisaties op een rapport pagina. Efficiënt toch? Dan heeft de gebruiker de informatie direct beschikbaar als hij hier meer over wilt weten. Je hebt vast zelf al eens mogen ervaren dat deze vlieger in de praktijk niet altijd opgaat.

Power BI Report Design Tips

Een simpele truc is het werken met een limiet aan visualisaties, wanneer je met datavisualisatie aan de slag gaat. Leg jezelf op dat je bijvoorbeeld maximaal 5 afbeeldingen mag gebruiken per pagina. Op deze manier zal je veel kritischer nadenken over welke data je gaat presenteren. Ga hierbij slim om met detailinformatie en gebruik maximaal 1 of 2 tabellen op je pagina om de details te analyseren.

Als je kiest om met tabellen aan de slag te gaan, zorg dan dat de relevante informatie in de tekst of getallen getoond wordt. Pas indien mogelijk slimme iconen, gegevensbalken of achtergrondkleuren toe in de tabel. Hierdoor kun je gebruikers nog sneller naar bepaalde informatie toesturen. Ook kun je gebruik maken van bookmarks. Zo maakt Charon Konings – onze eigen Power BI goeroe – vaak gebruik van een bookmark om op één pagina zijn visuals van year-to-date te switchen naar maand analyses. Hou er dan wel rekening mee dat je je visualisaties op precies dezelfde plek weergeeft.

3. Gebruik kleuren op een effectieve manier

Power BI biedt een aantal standaard templates met kleuropmaak om jouw visualisaties goed neer te zetten. Over het algemeen zijn deze goed bruikbaar, maar het oogt natuurlijk veel professioneler om jouw eigen huisstijl terug te laten komen. Probeer in ieder geval gebruik te maken van de juiste contrasterende kleuren binnen een thema. Of als je gebruik maakt van een gradiënt, zorg dan dat de kleuren voldoende van elkaar afwijken. Wanneer dit niet het geval is, zijn de verschillen in de categorieën die worden toegepast niet meer te onderscheiden. Een negatief gevolg hiervan is dat belangrijke informatie onnodig over het hoofd wordt gezien.