Geplaatst op
02/01/2024
leestijd
3 min leestijd
Categorie
Algemeen

De nieuwe realiteit van containertransport

In de wereld van containertransport zijn we getuige van een aanzienlijke verschuiving. De recente toename van piraterij in de Rode Zee heeft geleid tot langere transittijden en fors hogere tarieven voor containervervoer. Deze veranderingen, gedocumenteerd door Freightos, plaatsen een aanzienlijke druk op het inkoopproces.

Anticiperen op verandering met slimme container planning software

Nu de uitdagingen groter worden, is het gebruik van intelligente bedrijfssoftware zoals Trade365 van GAC Business Solutions essentieel. De verhoogde transportkosten onderstrepen het belang van efficiënte containerplanning en logistiek beheer.

Optimalisatie van containerplanning met geavanceerde software

Het maximaliseren van containervolume is nu belangrijker dan ooit. Geavanceerde en gestandaardiseerde softwareoplossingen zijn hierbij onmisbaar om containerplanning gestroomlijnd en efficiënt te maken. Dit voorkomt de noodzaak voor meerdere exports en losse Excel-sheets, wat de nauwkeurigheid en tijdigheid van communicatie met internationale agenten en klanten ten goede komt. Door gebruik te maken van gespecialiseerde modules voor internationale handel en zendingen, kunnen bedrijven profiteren van tools die speciaal zijn ontworpen om de planning en het beheer van containers te optimaliseren.

In het kader van het containerbeheer is het ook mogelijk om de overkoepelende zendingen, waarin de containers worden geladen, effectief te beheren. Dit omvat het toewijzen van specifieke inkooporderregels aan containers, waardoor bedrijven efficiënt wijzigingen kunnen doorvoeren in verwachte ontvangstdata. De belading van containers kan op verschillende manieren worden aangepakt:

  • Beladen van containers: Dit houdt in dat de beschikbare containers op een schip of binnen een inkooporder worden aangegeven, waarna inkooporderregels eenvoudig aan de container kunnen worden toegevoegd. Dit biedt direct inzicht in het beladingsvolume en -gewicht.
  • Plannen van containers: Hierbij wordt vanuit de inkooporderregels berekend hoeveel 20ft of 40ft containers nodig zijn voor de verzending van de artikelen.

Gezien het groeiende belang van efficiënte containerplanning, wordt deze aanpak steeds vaker toegepast door bedrijven die streven naar optimalisatie van hun logistieke processen.

Strategieën voor beheersing van kosten en efficiëntie

  1. Dropshipping: Het direct leveren van containers bij klanten vermindert handlings- en voorraadkosten, wat essentieel is voor het behoud van marges en het versnellen van leveringen.
  2. Optimalisatie van container planning met de juiste software: Trade365 biedt geavanceerde tools voor internationale handel en zendingen, waardoor bedrijven hun containers efficiënt kunnen plannen.
  3. Containerplanning vanuit de verkoopofferte: Een innovatieve strategie is het betrekken van containerplanning in de offertefase. Door prijslijsten aan te passen voor klanten die volle containers FOB wensen en directe levering verlangen, kunnen bedrijven verrassingen bij inkoop voorkomen. Technologieën zoals het Power Platform en Power Apps stellen verkopers in staat om samen met klanten concrete containerplannen te maken, wat leidt tot optimale belading en concurrerende prijzen.

Leren van de markt:

Ondanks de huidige uitdagingen, blijkt uit de algemene marktreactie een diepgeworteld vertrouwen in de veerkracht van de internationale handel. Deze situatie onderstreept het cruciale belang van strategisch management en aanpassingsvermogen in een tijdperk waar fluctuaties en onvoorspelbare gebeurtenissen zoals piraterij de norm lijken te worden.

Dit vraagt om een dynamische aanpak waarbij flexibiliteit en strategische vooruitzichten centraal staan. Door de inzet van slimme technologie en vooruitstrevend denken kunnen bedrijven zich succesvol aanpassen aan deze nieuwe uitdagingen, terwijl ze hun operaties efficiënt en kosteneffectief houden.

YOU GAC
Growing Together