Geplaatst op
08/05/2024
Leestijd
5 min leestijd
Categorie
Business Central

Inzicht in de kosten van een ERP implementatie

De overstap naar een geïntegreerd Enterprise Resource Planning-systeem (ERP) vormt een belangrijke strategische zet die aanzienlijke voordelen kan opleveren voor je bedrijfsprocessen en efficiëntie. Echter, voor je de voordelen van ERP kunt plukken, is het cruciaal om een helder beeld te hebben van de bijbehorende investering. Deze blog biedt een duidelijk overzicht van de kosten van een ERP-implementatie.

Softwarelicenties: de kern van de investering

De aankoop van softwarelicenties vormt het hart van de ERP-implementatiekosten. Afhankelijk van het door de leverancier gehanteerde model, kunnen deze licenties variëren van eenmalige aankopen tot periodieke abonnementen. Bedrijven staan voor de keuze tussen de initiële kosten van een permanente licentie of de regelmatige betalingen voor cloudgebaseerde diensten.

Hardware: essentieel voor lokale systemen

Voor een lokaal geïnstalleerd ERP-systeem zijn hardwarekosten een gegeven. Je moet denken aan investeringen in servers en apparatuur voor netwerk en opslag. Kies je echter voor een cloud-gebaseerde ERP-oplossing zoals Microsoft Business Central, dan zijn zowel de licentie als de hostingkosten inbegrepen in het SaaS-model (Software as a Service). Hierbij wordt de infrastructuur volledig beheerd door de ERP-aanbieder, wat resulteert in minder zorgen en lagere kosten voor jouw bedrijf.

Implementatiekosten en training: het brein en de motor voor succes met ERP

Een aanzienlijk deel van je ERP-budget gaat naar implementatiekosten, waarbij consultancy, projectmanagement, configuratie, personalisatie, datamigratie en systemintegraties komen kijken. Een integraal onderdeel van deze kosten is de training van het personeel, essentieel om het maximale uit je nieuwe systeem te halen. Investeren in goede training betekent niet alleen het systeem efficiënt in gebruik nemen, maar ook effectief beheer, wat leidt tot een hogere return on investment (ROI) op de lange termijn.

Maatwerk en integraties: personalisatie komt met een prijs

Extra kosten kunnen ontstaan voor het personaliseren van het ERP-systeem en de integratie met andere systemen en applicaties. Dit is vaak nodig voor een naadloze aansluiting bij de specifieke bedrijfsvoering.Echter, met onze Trade365-oplossing speciaal voor de groothandel kunnen deze kosten vaak vermeden worden. Trade365 is specifiek ontworpen om flexibel aan te sluiten bij diverse bedrijfsprocessen zonder de noodzaak voor ingrijpend maatwerk.

Kosten van ERP implementatie: onderhoud en support

De ondersteuning van het systeem Na implementatie zijn er terugkerende kosten voor onderhoud en technische support. Denk aan updates , maar ook aan assistentie en helpdeskondersteuning om de continuïteit te garanderen.

Breng vooraf de kosten en baten van een ERP implementatie in kaart

Een ERP-systeem implementeren is een grote stap, zowel operationeel als financieel. Een gedegen voorafgaande kostenanalyse helpt bedrijven verborgen kosten te voorzien en een realistisch budget te bepalen. Door de totale eigendomskosten (TCO) te begrijpen, kunnen bedrijven een doordachte keuze maken die op lange termijn efficiëntie en bedrijfsgroei stimuleert. Een ERP-systeem is niet alleen een kostenpost, maar een strategische investering die grote voordelen kan opleveren voor het hele bedrijf.

YOU GAC
Growing Together