Geplaatst op
29/08/2023
Leestijd
3 min leestijd
Categorie
Business Central

De 5 grootste valkuilen tijdens een ERP implementatie

In een wereld die steeds digitaler wordt, zijn bedrijven continu op zoek naar manieren om hun processen te stroomlijnen en hun efficiëntie te verhogen. Een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) is een krachtig instrument dat deze belofte waarmaakt door verschillende bedrijfsfuncties te integreren en te automatiseren. Maar, een misstap tijdens dit proces kan leiden tot vertragingen, kostenoverschrijdingen en gemiste kansen. In deze blog belichten we de vijf grootste valkuilen waar bedrijven vaak mee te maken krijgen tijdens een ERP-implementatie. Door deze valkuilen te begrijpen en te anticiperen, kan jouw bedrijf het pad naar een succesvolle digitale transformatie effenen.

1. Onzorgvuldige softwarekeuze

Het kiezen van een ERP-systeem vergt zorgvuldig onderzoek en afstemming op de specifieke behoeften van uw branche. In onze eerdere blogpost, “Hoe kies je het beste ERP-systeem“, benadrukten we reeds het belang van een weloverwogen keuze. Desondanks kiezen veel bedrijven te snel, verleid door het eerste systeem dat ze tegenkomen of de keuze van een concurrent, zonder hun eigen unieke bedrijfsnoden in overweging te nemen.

2. Maatwerk als oplossing voor jouw bedrijfsspecifieke processen

Hoewel maatwerk soms noodzakelijk kan zijn, kan een overdaad leiden tot complicaties, hogere kosten en implementatie-uitdagingen. Balans vinden is essentieel. Onze oplossing, Trade365, gericht op de groothandel, voorziet in vele functionaliteiten die courante sectoruitdagingen adresseren. Zo kunnen ondernemingen genieten van een oplossing die reeds sterk aansluit bij hun noden, wat de druk op uitgebreid maatwerk vermindert.

“Trade365: De essentiële add-on voor Business Central voor de groothandel .”

3. Weinig tot geen focus op trainingen

Een tekort aan opleiding en training kan leiden tot minder efficiënt gebruik van het systeem, waardoor productiviteit kan afnemen en frustratie kan ontstaan. Niet alleen moeten er initiële trainingen voorzien worden bij de introductie, maar ook regelmatige opfriscursussen en trainingen voor nieuwe functies zijn van belang. Overweeg ook het aanstellen van interne ‘ERP-experten’ die dagdagelijks kunnen bijstaan met vragen of uitdagingen.

4. Onvoldoende onderhoud en ondersteuning

Na de Go-Live-fase is het essentieel om consistent aandacht te blijven schenken aan onderhoud en ondersteuning. Een proactieve software partner is daarbij onmisbaar. Zoals je kunt lezen in onze klantencase van Belven, is een betrokken en vooruitziende partner cruciaal voor het tijdig herkennen en aanpakken van problemen. Het selecteren van een partner die deze rol opneemt, zorgt ervoor dat je ERP-systeem steeds up-to-date en performant blijft.

5. Omarm verandering met effectief change management:

Elk nieuw ERP-systeem brengt veranderingen met zich mee die weerstand kunnen veroorzaken bij het team. Zonder een doordachte aanpak voor Change Management kunnen dergelijke weerstanden het adoptieproces hinderen en het totale rendement op investering verminderen. Het is cruciaal om duidelijk uit te leggen waarom een verandering noodzakelijk is en om medewerkers continu te begeleiden en ondersteunen. Door proactief te communiceren en trainingen te bieden, zorg je voor een vlotte overgang en een succesvolle implementatie van het systeem.

Een ERP-implementatie is een ingrijpend en complex proces dat een zorgvuldige aanpak vereist op verschillende fronten. Van het kiezen van de juiste software, tot het beperken van maatwerk en het garanderen van effectieve training en ondersteuning; elke stap is cruciaal voor het uiteindelijke succes van het project. Door deze valkuilen te herkennen en proactief aan te pakken, zorgt u niet alleen voor een soepele overgang naar een nieuw systeem, maar ook voor een optimale benutting ervan in de toekomst.

Is een PIM-systeem iets voor jouw bedrijf?

YOU GAC
Growing Together